Как всъщност работят слънчевите панели?

 Как всъщност работят слънчевите панели?
14 юли 2023

Слънчевата енергия е енергия, получавана от слънчевата светлина. Без значение дали осъзнаваме това или не, слънцето вече задвижва нашата планета, осигурявайки необходимата енергия, за да запази жив и процъфтяващ екосистемата на Земята. Количеството слънчева светлина, което достига атмосферата на Земята, е достатъчно, за да задоволи всички наши нужди.

Според Министерството на енергетиката на САЩ, 173 000 теравата слънчева енергия непрекъснато ударят Земята, което е повече от 10 000 пъти общото енергийно потребление на света. Слънцето е безплатен, устойчив и чист ресурс, който можем да използваме вместо конвенционалната електрическа енергия, за да задвижваме нашите ежедневни животи. Слънчевата енергия може да се използва за осигуряване на топлина, светлина и други нужди от електричество в жилищни и търговски сгради.

Соларните панели се състоят от високо проводими материали. Когато слънчевите лъчи ударят слънчевите панели, се създава постоянен ток (DC) електричество. Работят ли те и през покрити с облаци дни? Абсолютно, тъй като слънчевите лъчи все още могат да проникнат през облаците и да достигнат слънчевите панели.

Понеже повечето домове и бизнеси използват променливотоково (AC) електричество, вашата соларно генерирана DC енергия ще премине през инвертор, за да стане AC електричество. Тази енергия може да се разпредели в товар за ежедневна употреба на основни уреди, а останалата да се съхранява в батерия или да се върне в мрежата - напълно зависи от вашите предпочитания и целите на слънчевата система за енергия.

Соларните панели позволяват на човечеството да максимизира слънчевата енергия - безплатен, чист и устойчив енергиен ресурс. Това е важна стъпка към намаляване на въглеродния отпечатък и най-накрая постигане на нетно нула. НЕДСТАР има за цел да насърчи достъпа до чиста енергия с предлагането на енергийни източници на най-добри цени и да допринесе за икономическия растеж, като насърчава икономия на енергия.